2010. június 4-6 között a Vajdahunyad vára ad otthont az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend által idén harmadik alkalommal megrendezett Magyarok Nagy asztala gasztronómiai és kultúrális fesztiválnak, amelynek alapötletét a Benkő László olimpiai mesterszakács által a konyhakultúra fejlődéséről írt könyve adta. Miért lehet érdekes számunkra? Szándékaik szerint a háromnapos rendezvényen belül fogják megtartani az áprilisban meghírdetett éttermi zenészek versenyének gálaműsorát. A média szinte egyáltalán nem foglalkozott ezzel a kezdeményezéssel, így még nem ismerjük a verseny sikerességét, de az elképzelés elismerésre méltó és valóban elegáns módját választotta a figyelemfelhívásnak, a műfaj támogatásának. Reméljük, hogy be tudunk számolni a gáláról.
A versenykiírás a Magyarok Nagyasztala honlapjáról.
Magyarok Nagy Asztala Országos éttermi cigányzenekarok, prímások és országos Harmónikások versenye.
Elindítunk egy országos versenyt, amely szeretné felhívni a figyelmet a roma zenészek helyzetére, a tradícionális cigányzenére, a vendéglátásban a már régen jól ismert szórakoztatózenészek műfajára. A verseny amely újra népszerűsíteni kívánja az éttermi szórakozást,cigányzenét szeretné, ha elsősorban a „hungaricumnak” tartott magyar cigányzene visszakapná a társadalomban egykor megszerzett helyét és a rangját a gasztronómiában úgy a szállodai éttermekben , mint a „kockás abroszos” kisvendéglőkben .
Magyarországon jelenleg 3000 cigányzenész él. Közülük csak néhány száznak van állandó munkája. A Verseny egy felhívás a vendéglátós társadalomnak,önkormányzatoknak, idegenforgalmi szakembereknek, fesztivál szervezőknek, hogy rendezvényeken foglalkoztatni tudják őket és minél több roma zenész kapjon munkát. Gasztronómiai Fesztivál Szövetség és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend hirdeti meg a tehetségkutató versenyt hogy adatbázist hozzon létre annak érdekében, hogy a cigány zenészek helyzetén javítsanak és elérhetőség megadásával foglalkoztatni tudják őket,hogy bizonyítást nyerjen az hogy a magyar cigányzene túl a hazánk zenei kultúráján”forgalmi tényező”is a vendéglátásban.