Budapest V. ker – 10/06/03 – Gödör – Athe Sam

Az Athe Sam jelentése cigányul: Itt vagyunk!

És ez a két szó az egy hetes fesztivál lényege: Itt vagyunk, a roma művészet, a cigány kultúra minél több arca, minél több művészeti ágban – a lehető legmagasabb színvonalon a Gödör sokszínű, nyitott közönségének és minden más érdeklődőnek a főváros közepén.

Az Athe Sam! célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, és hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és a kölcsönös elfogadáshoz . A tolerancia alapköve az ismeret. Amit nem ismerünk, azt sokszor elutasítjuk, esetleg félünk tőle. Fesztiválunkon sor kerül roma és nem roma találkozásokra, ismeretségek köttetnek, miközben a roma kultúrát is behatóbban megismeri a fesztivál közönsége. A szervezők reményei szerint programunkkal hosszú távon hozzájárulhatnak a roma társadalommal kapcsolatos negatív sztereotípiák leküzdéséhez. Szeretnék elősegíteni a cigányság pozitív image váltását. Emellett nagyon fontos törekvésük, hogy a különböző cigány csoportok között is kialakuljon a kulturális dialógus, és megismerjék, elfogadják egymás kultúráját.

A fesztiválon kiemelt helyet kapnak a zenei programok: az autentikus zene mellett a legkülönfélébb zenei irányzatok (folk, jazz, hip-hop, stb) hallhatók. Az európai cigányzene egy-egy szeletét külföldi zenekarok hozzák el hozzánk. A tehetségkutató program által fiatal művészek is bemutatkozhatnak.

A fesztiválon a hazai zenei élet színe-java már megfordult, de idén először érkezik a fesztivál meghívására valódi világsztár, Chico, a legendás Gipsy Kings egykori alapítója és frontembere, társzerzője olyan világszerte ismert slágereknek, mint a „Bamboleo”, „Djobi,Djobi” és a „Ben Ben Maria”. Az UNESCO békekövete, Djeloul Bouchikhi, alias Chico, és zenekara a Chico & The Gypsies (ES/ Rumba Catalana) most 14 év után újra Magyarországon.

A fesztiválra a belépés továbbra is ingyenes, ez alól a Chico and the Gipsies kivétel csupán. E program esetében gazdasági tényezők illetve a helyszín befogadóképességének korlátai teszik szükségessé a belépőjegyet.

A sztárzenekar koncertjére a belépőjegyek elővételben 5000 Ft-os áron válthatók, a koncert napján 6000 Ft-ba kerülnek a jegyek.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top