Budapest – 10/08/13 – Roma Sátor- Sziget – Khamoro, Čači Vorba, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band

A 2010. augusztus 9-én kezdődő hét kétségkívűl legnagyobb szabású zenei programsorozata az elsősorban hazaiaknak szánt 2 extra nappal kibővült SZIGET fesztivál, ahol a határok nélküli zenei kínálatot nemcsak a világ szinte minden tájáról meghívott zenészek garantálják, hanem a többnemzetiségű zenekarok, a zenei műfajok keveredései, a régiók, nemzetiségek, nemzetek, etnikumok zenei motívumainak egymásra hatása, a hagyományos zene új köntösben történő megjelenése. Bizonyíték erre a Sziget VILÁGZENEI SZÍNPADA, ami 2010-ben jelentős betekintést enged a kelet-európai világzenei színtérbe és a műfajában unikum és szinte hungarikumnak nevezhető ROMA SÁTOR, ahol külön figyelmet szentelnek az autentikus cigányzenét játszó előadóknak épp úgy, mint a roma származású művészeknek, a cigányzenei motívumokat is felhasználó előadóknak. Minden nap tartogat különlegességeket a cigányzenével kapcsolatban régi kedvencekkel, új produkciókkal, a cigányzenét értő és szerető DJ-kel.

  • Nulladik napon, augusztus 10-én, a Cseh Tamás emlékkoncert számtalan résztvevője között van Palya Bea és a Besh o droM is.
  • Agusztus 11.-én kezdődik a multikulti kavalkád. Kalocsai cigány néptáncegyüttes az autentikus cigány folklór képviselője, megismerteti velünk a helyi hagyományokat, zenéjük és táncaik által megelevenednek előttünk az ünnepekhez kapcsolódó népi játékok. A CimbaliBand igazi multikulturális kavalkád, hiszen mindenki más zenei világból érkezett. A zene szeretetén kívül  gy igazi varázslatos magyar hangszer, a cimbalom szeretet tart össze. Rona Hartner, a Párizsban élő gyönyörű színész-énekesnő remek román zenészek társaságban egyik cigányzenei stílusról a másikra vált játszi könnyedséggel.  A napot a brüsszeli születésű zenész és jazz rajongó DJ Gaetano zárja, aki 2000 óta a hagyományos cigányzene és a clubbing fúzió népszerűsítője. Tíz éve fő érdeklődési területe a világzene, ennek kapcsán ismerkedett meg a cigányzenével, amelybe azonnal beleszeretett.
  • Augusztus 12-én az arab fűszeres világától, a klezmeren keresztül az oláh-cigány zenéig. A különleges zenei hangzású, multikultúrális elemekből építkező népszerű Besh o droM. A francia harmónikás, énekes Alaexandra és a szászcsávási Tocila prímás alkotta, magyar, roma és román nyelven éneklő Nadara igazi kulturális olvasztótégely, székely, román, cigány és szász hagyományok ötvöződnek benne. Viharos tempójú csárdások és csingerálások keverednek melankolikus dalokkal, staccatós szaxofon felelget tangóharmonikára.  A Brüsszelben élő tunéziai énekes és táncosnő Ghalia Benali, a spanyol flamenco társulat , a Leonor Moro és az oláh cigányzenét játszó magyar Romano Drom zenészeiből erre a fesztiválra verbuválódott Kethane trió egy új hangja lesz a fesztiválnak, ahol az arab mesék színes, fűszeres, buja világa felelget a flamenco feszes ritmusával, elidőz a rumba andalító dallamainál és az oláh cigányzene sodró taktusainál. A napot a brüsszeli születésű zenész és jazz rajongó DJ Gaetano zárja, aki 2000 óta a hagyományos cigányzene és a clubbing fúzió népszerűsítője. Tíz éve fő érdeklődési területe a világzene, ennek kapcsán ismerkedett meg a cigányzenével, amelybe azonnal beleszeretett.
  • Augusztus 13. Zenei utazás Macedoniától Lengyelországig. Ferus Mustafovval,  a macedón cigányzene „csocsekkirályával”,lép fel a Söndörgő. Közös lemezük a nemzetközi világzenei színtéren is, rendkívül pozitív visszhangot keltett a legfontosabb szaklapokban, és rangos nyugati koncerttermek meghívásait vonta maga után. A Khamoro nevű formáció alapítását 2002-ben a híres Kalyi Jag együttes egykori tagjai kezdeményezték. Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok. A lengyel Čaci Vorba nevű zenekart tradicionális és cigány zenét játszik, híven hagyományaikhoz. A hangszerek ugyanolyan változatosak, mint a zenei stílus, amelyet képviselnek. Magyar brácsa, török kemence, görög buzuki, moldvai kobza és közel-keleti derbuka felelget egymásnak, hol balkán twistet, roma swinget, hol román rock’n’roll-t idézve. A kísérletező Balogh Kálmán és cimbalomzenekara is a fellépők között lesz.
  • Augusztus 14-én a műfaji kavalkád napja, swinggel, rockkal, sanzonnal. Az elmúlt évek „Nagy Belga Bumm”-jának az egyik legátütőbb hangja a Jaune Toujour, a sanzonnak és a rocknak afféle fúzióját adja elő, amely nyitott a latin melódiák, a ska és a cigányzene előtt éppúgy, mint a Balkán rezesei előtt. A Kalyi Jag köpönyegéből kibújt közép-európai népdalokat és cigányzenét is játszó, a világzenével kacérkodó EtnoRom. A Rupa & the April Fishes együttes a cigány swinggel, a columbiai cumbiaval, a francia sanzonnal, az indiai ragassal vegyített, nemzetközi fűszerezésű pop.  A kiváló hegedűssel, Tim Kliphuisszal kiegészült holland Prisor Jazz Band-et stílusa  a Django Reinhardt -hoz visszavezethető  „swing manouche”. Zenéjükben jól megfér egymás mellett a cigányzene, a folk, a tangó és a klasszikus zene Grapelli stílusában. Az egymást váltó érzékeny melódiák, a virtuóz gitár- és hegedűjáték felejthetetlen élményA Berlinben élő szerb énekesnő és a francia fúvószenekar találkozása sorsszerű, hiszen mindannyian a cigány kultúra szerelmesei. Közös zenekaruknak, Živeli-nek nemcsak a nevéből (A Balkánon koccintáskor az Egészségedre! helyett Az életre!, azaz szerbül Živeli!-t mondva emelik a poharat.) hanem a zenekar dalaiból is árad az életöröm és a vágy.
  • Augusztus 15-e a bulizós cigányzenéé. Mahala Rai Banda Bukarest Mahalának nevezett cigány gettójának zenekara egyedien kombinálja a török hadseregektől örököl hagyott rézfúvosokat,  vonósokkal és ütősökkel.  Zenéjük elementáris és szórakoztató bulizene, így aztán cseppet sem meglepő, hogy a 2009-es Ghetto Blasters című lemezük az európai világzenei rádiósok egyik legtöbbet forgatott korongja lett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab falu roma folkzenekara, a Parno Graszt nyolc éve került az érdeklődés közzéppontjába. A Rávágok a zongorára című debütáló albumukkal az európai világzenei rádiósok sikerlistájának a hetedik helyére tornászta magát, s ezzel azon mód hazai és külföldi turnék sorozata kezdődött meg. A kirívóan keresetlen és természetes előadásmódjuk roskadásig telítve van frissességgel, könnyedséggel és bámulatos pörgéssel, s közben maradva mindenféle erőlködéstől és hamis fúziótól mentesen. Az Ukrajnából érkező Hudaki Village Band egy osztrák zenész és egy ukrán falucska zenészeinek találkozásából született kilenc évvel ezelőtt. Zenéjükben csárdástól, polkáig, szívszorító balladáktól ördöngös hegedűjátékig a cigányzene összes aspektusa fellelhető. Az Ukrajnában csak „Máramarosi tornádó”-nak nevezett banda egy csapásra falusi kocsmává alakítja a színpadot. A családi cigányzenekarral, a  Karaván Famíliával fejeződik be a mulatás.

augusztus 10. Kedd

Világzenei NagyszínpadRoma Sátor
18:00Cseh Tamás Emlékkoncert

Közreműködnek:

  • Heaven Street Seven
  • Csík zenekar
  • Péterfy Bori & Love Band
  • PASO
  • Másik János
  • Napra
  • Bin-Jip
  • Kistehén Melanko
  • Lovasi András
  • Palya Bea
  • Balaton
  • Quimby
  • Besh o droM
  • Legát
  • Bognár Szilvia és Herczku Ágnes
  • Etnofon Zenei Társulás
  • Tóth Evelin és Lantos Zoltán

augusztus 11.Szerda

Világzenei NagyszínpadRoma Sátor
17:00Cankisou (CZ)
18:00Kawa Musical Circus
18:15Csík Zenekar (H)
19:00Kalocsai cigány néptáncegyüttes
19:45Amparo Sanchez (E)
20:15CimbaliBand
21:30Orquesta Buena Vista Social Club® és Omara Portuondo (CUB)Rona Hartner (F-RO)
23:00Yasmin Levy (ISR)
00:30DJ Gaetano Fabri (B)

augusztus 12. Csütörtök

Világzenei NagyszínpadRoma Sátor
17:00Kries (CRO)
18:00Kawa Musical Circus
18:15Besh o droM (H)
19:00Buda Folk Band + Tcha Limberger (B)
19:45Dirtmusic és Tamikrest (Mali, USA, AUS)
20:15Söndörgö & Mohácsi Tambura Primas
21:30Tony Allen (NIG)Nadara (RO)
23:00KETHANE EU Trio (H-B-ES)
00:30DJ Gaetano Fabri (B)

augusztus 13. Péntek

Világzenei NagyszínpadRoma Sátor
17:00Daniel Kahn & The Painted Bird (USA)
18:00Kawa Musical Circus
18:15Söndörgő + Ferus Mustafov (H, MAC)
19:00Khamoro
19:45Rotfront (D, H, UKR)
20:15Čači Vorba (PL)
21:30Oi Va Voi (UK)Balogh Kálmán
23:00Klezmofobia (DK)
00:30DJ Jutasi

augusztus 14. Szombat

Világzenei NagyszínpadRoma Sátor
17:00Jaune Toujours (B)
18:00Kawa Musical Circus
18:15Ferenczi György & Rackajam & Vendégek (H)
19:00EtnoRom
19:45Rupa & the April Fishes (USA)
21:30Los De Abajo (MEX)Prisor Jazz Band feat.Tim Kliphuis (NL)
23:00Živeli (F)
00:30DJ Tsigaravano +No Sikiriki (CH)

augusztus 15. Vasárnap

Világzenei NagyszínpadRoma Sátor
17:00Mahala Rai Banda (ROM)
18:00Kawa Musical Circus
18:15Parno Graszt (H)
19:00Hudaki Village Band (UKR)
19:45O8OO1 (E)
20:15Karavan Familia
21:30Shantel & Bucovina Club Orkestar (D)Napra
23:00Fanfara Vagabontu (RO)
00:30La Kumpania Beats (F)

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top