Piedesztál Pestszentlőrinc és Pestszentlimre Polihisztorának

Három napos fesztivál 2010. szeptember 24-26 között Krepuska Géza tiszteletére? Már akkor sokan elbizonytalanodunk, amikor Krepuska Géza nevét meghalljuk, de akkor különösen tanácstalanná válunk, amikor kiderül, hogy fülész professzorként dolgozott és ő volt a modern magyar fülgyógyászat megalapítója. Hogyan kerül a csizma az asztalra azaz egy orvosprofesszor egy szüreti fesztiválra? Pedig a válasz magától értetődő, ha megismerjük Krepuska Géza irígylésre méltó pályafutását. Nemcsak szakmájában próbált az orvosi hivatáson túli elkötelezettséget felmutatni tankönyvírással, tudományos munkával, de kiválóan hegedült, érdekelte a kőzettan, a növénynemesítés és komoly ismereteket szerzett a szőlészet terén is. Tudása nem csupán elméleti volt. Még elemi iskolásként tanulta meg a gyümölcsfák metszését, és azt élete végéig gyakorolta. Részt vett gyümölcstelepek létesítésében. Mindig emlegette, hogy a nagy szellemi munkát kívánó orvosi működést a legcélszerűbb a sportszerűen űzött és a fizikai munkát is igénylő amatőr kertészkedéssel ellensúlyozni. Ennek szellemében országos hírű szőlészetet hozott létre, présházat épített, szőlészetett hozott létre, két emelt mély pincét építtetett a bor feldolgozása és tárolása számára.

Mivel Krepuska Géza mindkét településrészhez egyformán kötődik, hiszen egykor Pestszentlőrincen lakott, és Pestszentimrén vásárolt kisebb birtokot szőlészeti kísérletei, mintagazdasága számára, ezért emblematikus alakja valódi kapocs lehet a két település között.

Mint látjuk az aprópó különleges, a program ingyenes és a fellépők között találhatjuk a Besh o droM zenekart is.  Őket 2010. szeptember 25. · 17:00 – 19:00  Helyszín Bókay Kert Szélmalom u. 33.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top