Johnny Depp és a cigányzene szerelmének története

Hogyan vált cigányzene és Taraf de Haidouks rajongóvá, a filmkészítőknek szakmai pályafutása során eddig több mint 1 billió forint bevételt termelt (összehasonlításul a MOL bevétele 1,5 billió volt 2009-ben) és legközelebb decemberben, az Angelina Jolie-vel együtt forgatott  The Tourist (A Turista)  című filmmel jelentkező szuper-mega-giga sztár, Johnny Depp?

„Ezek a fiúk a játékukkal a legintenzívebb élvezetet tudják kifejezni. Ez egy olyan ajándék, ami érezteti veled, hogy élsz. Egyike a legkülönlegesebb embereknek, akikkel eddig találkoztam. ” Johnny Depp  Taraf de Haidouks-ról és egy részlet  a francia Tony Gatlif fesztiváldíjas filmjéből a Lachto Drom-ból, amiben két jelenete is van az együttesnek.(tarafDeHaidouks)

Természetesen a saját filmjein keresztül. Akár a színészek többsége, akik  a filmforgatások intenzív 6-8 hetes periódusában másállapotba kerülnek, amelynek eredményét nemcsak kilenc hónapon keresztül, hanem életre szóló hobbiként, mániaként, szerelemként, férjként, barátként cipelik tovább mindennapjaikba, Johnny Depp és a cigányzene szerelme is a filmjein keresztül bontakozott ki.

Ismerkedés periódusa – Arizónai álmodozók -1993

Az 1993-ban Emil Kusturica rendezte, Johnny Depp és Faye Dunaway főszerepelte Arizónai álmodozók sikert nem hozott az akkor 30 éves  Johnny Deppnek, de A Cigányok ideje legendás, nem roma, de multikultúrális érzékenységgel megáldott rendező-zeneszerző párosának, a bosnyák Emil Kusturicának és a szerb Goran Bregovicnak az azóta is tartó barátságát valamint  a balkáni és a cigányzene iránti fogékonyságát igen. A szerepvállalásaiban a különcebb, deviánsabb figurák felé vonzódó színész és a kultikussá vált Macska-jaj rendező barátságának egyik legutolsó publikus gesztusaként közösen avatták fel Johnny Depp szobrát a Kusturica által, a Cigányok ideje című filmhez készült faváros díszletei közé organizált filmfesztiválon ez év januárjában.

A szerelem virágba borulása- Síró ember- 2000

A Magyarországon is viszonylag ismeretlen Síró ember  (The man who cried) című film erénye, amelyben a kritikák szerint a szépségére hagyatkozó Johnny Depp a pogromok elmenekült, édesapját kereső zsidó lány cigány szerelmét, Cesart játsza, a Taraf de Haidouks szerepeltetése. A párizsi filmforgatás alatt a színészt annyira lenyűgözte a Bukarest melletti Clejani falucska cigány hegedűseinek három generációjából, egy népzenéért rajongó belga ügynök által 1991-ben kialakított zenekar vérbeli játéka, a zenekar tagjainak család iránti lojalitása, a zenekar zenei érzékenysége a film és a filmforgatás körül zajló mozzanatok iránt, hogy nemcsak meghívta őket a los angelesi házába és a Sunset Boulvardon  akkor még résztulajdonában lévő mulatójába, a Viper Room-ba vendégelőadóként, de  ő adta át a World Music díjat  az együttesnek 2002. január 28-án. A film, amit talán látnunk lenne érdemes, a Síró ember bemutatója.

Az emlékezetes díjátadó 2002. január 28-án



A szerelem világgá kürtölés -When the road bends- 2006

A kilenvenes évek könyvélménye alapján egy évtizedig a romákról szóló filmek készítésére ösztönzött Jasmine Dellal által, az öt különböző cigányzenekarból verbuválódott hathetes Gypsy Caravan koncerttunéjáról készített megindító When the road bends című koncert és riport filmben Johnny Depp nagy szeretettel adta a világ tudtára, hogy  milyen nagyra tartja a cigányzenészeket, az élethez, a zenéhez való hozzáállásukat. A film rövid reklámja és Johnny Depp interjúja a filmben (angolul).


Az egyik csodálatos interjú

Az egyik legjobb interjú, amelyben a relaxált Johnny Depp örömmel mesél a cigányzenével és a Taraf de Haidouks zenekarral való találkozásáról.  ( jenniferpaqistar tette elérhetővé a videót)

Szerelmes dícséretek -Johnny Depp interjúi

Johnny Depp a Taraf de Haidouks nagyköveteként azóta is szívesen nyilatkozik cigányzene iránti szeretetéről, a filmkészítés alatt a zenekarról szerzett élményeiről.

A büszke szerelmes- Taraf de Haidouks

A Paul Tanicui által készített IAGALO című dokumentumfilmben Caliu, a zenekar első hegedűse meséli el élményeiket, amikor Johnny Depp los angelesi házában voltak vendégségben. Eredeti nyelven, angol felíratozással látható filmben beszél a vendéglátás melegségéről, a házról (medence, vízesés) és a meghívott vendégekről (Tom Cruies, Nicole Kidmann) is.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top