Balogh Tibor roma festő kiállítása a Pintér Galériában

Balogh Tibor roma festőművésznek nyílt kiállítása csütörtökön a Nemzetközi Roma Világnapon a Pintér Galériában. A Free-professionista dobbantás című tárlaton 17 festmény és hét grafikai alkotás látható.

A kiállítás megnyitóján Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere megemlékezett arról, hogy Balogh Tibort egy évvel ezelőtt, a roma kultúra napján szervezett kiállításon ismerte meg, amelyen a Roma Oktatási és Kulturális Központ Képtárának a művészeit mutatták be. Kiemelte: Balogh Tibor festőművész alázattal hajlandó segíteni mindazokat, akik vele együtt indultak el, akiktől tanult és akik majd tőle fognak tanulni. A miniszter kitért arra is, hogy a világ „szürkesége és sok nehézsége” mellett szükség van mindarra a tehetségre, az élénk színekre és a szakrális megközelítésre, amely Balogh Tibor képeit jellemzi.
Balogh Tibor elsősorban tehetséges festő-és grafikusművész – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy a tárlat címe sem utal a művész roma identitására.
A tárcavezető felidézte, hogy társadalmi felzárkoztatásért felelős államtitkárként azt tanácsolta a Belügyminisztérium állományába felvett ötven roma fiatalnak, hogy ne felejtsék el, honnan jöttek, a rendőrségen belül is és őrizzék meg roma-cigány identitásukat.
Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora elmondta, hogy a tárlat elsősorban a tehetségről szól. „Balogh Tibornak ereje, képessége és szorgalma mellett olyan emberi tulajdonságai vannak, amelyek segítségével egy életre kirajzolta pályaívét” – fogalmazott a rektor. Elmondta, hogy Balogh Tibor az egyik legszorgalmasabb diák volt az egyetemen, ő nyitotta és zárta a műtermet, az elődök iránti tiszteletből folyamatosan a könyvtár albumait olvasta.
A tárlatot ismertetve kiemelte: Balogh Tibor grafikai indíttatású munkái után kezdett el tiszta színeket használó, vibráló, az impresszionizmusra emlékeztető sajátos stílusvilágot kialakítani, sajátos formavilága révén művészete könnyen felismerhető.
Balogh Tibor Fehérgyarmaton született 1975-ben. Állami gondozottként nevelkedett, a tiszadobi gyermekvárosban tanulta ki a festő, valamint a hegesztő szakmát. A Magyar Képzőművészetei Egyetem képgrafika szakán végezte tanulmányait. A művészeti alapok elsajátításában sokat köszönhetett Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta rajztanárnőnek, illetve mesterének, Kőnig Róbert grafikusművésznek.
Alkotásait több tárlaton mutatta be, a többi között a Műcsarnokban, a berlini Collegium Hungaricumban és a Velencei Biennálén. Jelenleg a FREE-Presszionista egyesület és a Roma Műhely Egyesület elnöke.
A tárlat április 15-ig tart nyitva.

Scroll to top